Select Page
DOMAČA ŽOLCA PO BABINEM RECEPTU

Avtorica recepta in fotografije: Ana Klopčič

 SESTAVINE:

  • 3 svinjski parklji
  • kosti od obreznin
  • svinjska koža
  • začimbe: sol, cel poper, lovorjev list, peteršilj, česen (3–4 stroki), por, prepražena čebula
  • trdo kuhana jajca (po želji)

PRIPRAVA:

V velik lonec nalijemo vodo, dodamo vse naštete sestavine in začimbe. To naj vre  5–6 ur, da  voda povre. Nato odstavimo posodo in počakamo, da se ohladi. Ko je ohlajeno, poberemo kosti in juho precedimo  v drugo posodo ter dodamo meso, ki je ostalo. Ko se žolca ohladi in strdi, jo damo v hladilnik. Če želimo boljši okus, lahko dodamo trdo kuhana jajca. Žolco postrežemo na kocke narezano, dodamo kis, olje ter čebulo, po želji še poper in sol.

BABIČINI MESNI ŽLIKROFI

Avtorica recepta in fotografij: Ajda Sešlar

 SESTAVINE:

Testo:                                                                                              

  • 50 dag moke
  • 3 jajca
  • 2 žlici olja
  • voda: slan krop ali juha

Nadev:

  • 40 dag kuhanega ali pečenega mesa
  • malo suhe svinine
  • 2 jajci
  • poper
  • 2 dag olja
  • 1 drobna čebula
  • peteršilj
  • 3 žlice smetane

 

POSTOPEK:

Iz sestavin za testo naredimo ne pretrdo testo kot za rezance. Testo naj v hlebčku počiva pol ure. Med tem pripravimo nadev. Meso zmeljemo, čebulo sesekljamo in jo prepražimo na olju ter dodamo mesu. Primešamo še jajci, sesekljan peteršilj, poper in smetano ter vse skupaj dobro zmešamo.

Testo razvaljamo na krpe. S kolescem za testo ga razrežemo na kvadratke ali pravokotnike. Na vsak košček testa damo nadev. Pri kvadratih testo prepognemo v trikotnik, pri pravokotnikih pa na polovico. Robove stisnemo s prsti.  V vsak žlinkrof naredimo s prstom vdolbinico. Zakuhamo jih v vrelo juho, vre na počasi 15 minut. Postrežemo z ocvirki.

ZAROŠTAN MOČNIK

Avtorica recepta in fotografij: Ana Klopčič

SESTAVINE:

  • moka (odvisno od količine)
  • 2 jajci
  • voda (1 liter)
  • začimbe: sol, lovorjev list, žlička olja, po želji Vegeta

PRIPRAVA:


Iz moke in jajc naredimo testo, tako da ga v rokah zdrobimo (zmeljemo), da dobimo nekakšne nitke.

Nato v ponvi na olju zlatorumeno prepražimo približno tretjino količine narejenega testa.

V vodo damo  začimbe in pristavimo na štedilnik. Ko voda zavre, dodamo testo, najprej prepraženega, nato pa ostalo testo (neprepraženo). Vse skupaj naj vre 20 minut, med kuhanjem  pa mešamo.

PREČMUH ALI FIŽOL Z JABOLČNO ČEŽANO

Avtorica recepta in fotografije: Zdenka Resnik

Sestavine:

  • 500 g fižola v zrnju
  • 1 kg jabolk
  • sol po okusu
  • sladilo po okusu
  • lovorjev list
  • česen
  • 40 g ocvirkov po želji

 

Postopek:

Običajno se ta jed pripravlja iz zrnja svežega fižol, lahko pa uporabimo tudi suhega. V tem primeru fižol v zrnju dobro preberemo in namočimo za osem do deset ur v hladni vodi. Namočen fižol precedimo, speremo pod tekočo vodo in ga stresemo v lonec, dolijemo čisto vodo, ga posolimo, dodamo lovorjev list in strok česna  ter  ga kuhamo v pokritem loncu približno eno uro. Čas kuhanja fižola v zrnju je odvisen od časa namakanja, vrste in starosti fižola.

Medtem ko se fižol kuha, oprana jabolka (običajno) olupimo, naribamo in jih dušimo. Po potrebi oziroma želji jih sladkamo.

V kozici stopimo mast z ocvirki.


Kuhan fižol in jabolčno čežano naložimo na krožnik in jed zabelimo z raztopljeno mastjo z ocvirki.

V primeru, da vam ostane čežana lahko naredite jabolčno pito ali čežano uporabimo za sadno kupo. Iz fižolo lahko pripravite solato, fižolovo juho…

 

 

KRUHOVI CMOKI

Avtorica fotografije in (dela ) recepta: Zdenka Resnik

Sestavine:

  • 300 g starega kruha
  • 2 jajci
  • 250 ml mleka
  • sol, poper
  • 1,5 žlice olja
  • 1 majhna čebula
  • peteršilj
  • česen
  • malo muškatnega oreščka v prahu

 

Postopek:

Kruh narežemo na majhne kocke, ki jih stresemo v večjo skledo. Za kratek čas jih namočimo v mleku.  Mleko odlijemo, zmehčan kruh stisnemo, da izločimo odvečno tekočino. V manjši skledi z ročno metlico zmešamo jajca, mleko, poper in sol. Zmes prelijemo po kruhu in s kuhalnico dobro premešamo. Peteršilj po potrebi oplaknemo pod tekočo vodo, posušimo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, na katerem pražimo čebulo toliko časa, da lepo porumeni. Dodamo peteršilj in ostale sestavine. Ohlajeno čebulo, peteršilj in ostale začimbe damo v zmes in dobro premešamo.  Zmes naj nekaj časa počiva.

V primeru, da je zmes premokra, dodamo drobtine.

Naredimo poljubno velike cmoke.

Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode. Ko voda zavre, vanjo položimo kruhove cmoke in jih na zmerni temperaturi kuhamo 10 do 15 minut. Pazimo, da voda ne vre premočno, saj lahko cmoki med kuhanjem razpadejo.

Kuhane cmoke s penovko poberemo iz lonca. Ponudimo jih kot prilogo k mesu, klobasam.

 

Recept deloma povzet po: https://okusno.je/recept/kruhovi-cmoki

PREČMUHOV ŠTRUDELJ

Avtori dela recepta: Teo Gosak

Avtor fotografije: Mladen Stokić

Količina za 10 oseb

Za pripravo testa potrebujemo 25 dag mehke moke, sol, 2 dag olja in 1,5 dl mlačne vode. Razvlečeni testeni krpi porežemo debele robove. Tretjino testa namažemo z nadevom, preostali dve tretjini z raztopljeno maščobo. Robove testa zavihamo nazaj, tudi te pokapamo. Testo zvijemo in zavitek položimo v pomaščen pekač.

Za nadev potrebujemo 15 dag masla za pokapanje.  5 dag masla, 3 rumenjake, 7 dag sladkorja, 1 zavitek vanilina penasto umešamo. Tej zmesi dodamo 75 dag dobro odcejene skute, sneg 3 beljakov, v katerega smo umešali 7 dag sladkorja, 1 dl kisle smetane, 5 naribanih jabolk in 35 dag kuhanega sesekljanega fižola.

Recept deloma povzet po učbeniku Kuharstvo, P. Levstek, A. Grum

Dostopnost